Psykolog Annette Walsted er medlem af Dansk Psykologi Forening

Individuel terapi

Individuel terapi

Behandling med kognitiv adfærdsterapi.


Udgangspunktet for din behandling hos mig er kognitiv adfærdsterapi. Det betyder, at jeg arbejder ud fra den forståelse, at dine tanker aktiverer dine følelser, og den måde, du oplever og rummer dine følelser på, får betydning for, hvad du gør, altså din adfærd. 

Ved psykisk lidelse er man ofte hæmmet af negative automatiske tanker (fx jeg er grim og forkert), og de vækker typisk følelsesmæssigt ubehag, som fx nervøsitet eller angst. Vi mennesker vil helst undgå følelsesmæssigt ubehag, og vi kan mindske det indre ubehag ved at gøre noget bestemt – altså udvise en bestemt adfærd.

Det vil ofte være sådan, at det, du gør (fx vasker hænder, bliver hjemme, taber dig), medfører, at du oplever mindre angst, men over tid kan det betyde, at du skal vaske hænder hele tiden, at du aldrig kan gå ud, eller at du er blevet undervægtig og ikke længere har energi til noget. Det, du gør for fx ikke at føle angst, medfører, at du ikke kan leve dit liv, som du plejer. 
Eksempel: En pige på 14 år oplever tiltagende tanker som jeg er forkert, og derfor kan andre ikke lide mig og jeg duer ikke til noget, og alle andre er bedre end mig. Hun oplever angst (følelse) ved tanken om, at andre ikke vil være sammen med hende. For at mindske angsten begynder hun at sulte sig for at tabe sig (adfærd) i håb om, at andre så bedre kan lide hende. 

Denne pige oplever umiddelbar gevinst ved sin adfærd (at tabe sig), for hun mærker mindre angst, når hun forestiller sig, at andre bedre kan lide hende, når hun er tyndere. Men denne adfærd bliver samtidig begrænsende og uhensigtsmæssig for hende: Hun mister energi, hun kan ikke koncentrere sig på samme måde som tidligere, og hun har ikke længere har overskud til at være sammen med sine venner. 

I kognitiv adfærdsterapi arbejder man altså ud fra den forståelse, at vores tanker og vores adfærd har betydning for både udviklingen af vores psykiske problemer og vedligeholdelsen af dem. 

Et behandlingsforløb

I en terapiforløb sætter vi sammen mål for, hvad du ønsker at kunne, som du lige nu ikke kan. Det er afgørende for bedring, at du lærer at overvinde din angst og gøre det, som dine tanker fortæller dig er farligt – uanset om det er at spise, at være blandt andre mennesker, ikke at vaske hænder mv. Men det er samtidig afgørende, at du får indsigt i de tankemønstre og de følelser, som gør det svært for dig at være til. Et terapiforløb handler altså om både at ændre uhensigtsmæssig adfærd, bearbejde fastlåste tankemønstre og lære at udholde og være i følelser uden kontrol- eller undgåelsesadfærd. 

Book en konsultation

Kontakt mig så vi kan drøfte, om et samtaleforløb
 kan være en hjælp for dig.
Kontakt mig her
Share by: